DIEREN – Hoe uitdagend Scouting kan zijn is in het weekend van 19 en 20 oktober maar weer eens goed gebleken. Twee verschillende groepen binnen Scouting Dieren hebben zich met twee compleet verschillende activiteiten zich van hun beste kant laten zien. De explorers op het land, en de zeeverkenners op het water.

Joti-Hunt
De explorers, jongeren tussen de 15-18 jaar, begonnen zaterdagochtend met de zogeheten Joti-Hunt. Tijdens dit spel, wat jaarlijks door het Steunpunt Gelderland wordt georganiseerd, worden Scoutinggroepen uitgedaagd zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren binnen gestelde tijden en om op vossenteams te jagen voor extra punten.

Alice in Wonderland
Dit jaar was de Joti-Hunt volledig in het thema ‘Alice in Wonderland’, waarbij deelnemers o.a. een kamertje moesten maken waar Alice in moest staan en een libdub moesten maken waarin Absolum de rups zich ontpopte tot een vlinder. En zoals er van Scouting te verwachten is waren er ook opdrachten waarbij Scoutingvaardigheden ingezet moesten worden. Zo moest er een draaimolen met theekopjes gepionierd worden, oftewel gemaakt worden met houten palen vastgemaakt met touw.

Raadsels en puzzelen
Ook moesten er raadsels en puzzels opgelost worden om achter de locatie van vossenteams te komen voor die gewilde extra punten! In totaal hebben er 63 Scoutinggroepen in Gelderland meegedaan met de Joti-Hunt, wat neerkomt op meer dan 2000 Scouting Leden. Hoewel de explorers geen prijzen in de wacht hebben gesleept, hebben ze wel veel andere Scoutinggroepen op bezoek gehad in het kader van het spel en zijn er een hoop verhalen en ideeën uitgewisseld.

Loodzware roeiwedstrijd
Terwijl de explorers druk op het land bezig waren, waren de zeeverkenners (jongeren tussen de 11-16 jaar) hun longen uit hun lijf aan het roeien. Dit weekend was namelijk het weekend van de jaarlijkse Beestentocht. Deze Beestentocht, georganiseerd door de Scoutinggroepen uit Dieren, Deventer en Zutphen, is niks anders dan een loeizware roeiwedstrijd waarbij jaarlijks wordt uitgevochten wie dat extra beetje geeft en niet bang is om met blaren in de handen naar huis te gaan.

Twentekanaal
Zaterdagmiddag werd het startsein gegeven op het Twentekanaal in Zutphen en gingen er 9 vletjes (kleine zeilbootjes waar, in dit geval,  in geroeid werd) waarbij het zeeverkenner-sterrenteam in de ‘pinguïn’ al snel een derde positie wist te bemachtigen. Voor de ‘pinguïn’ zaten alleen twee bootjes van Deventer.

Zeeverkenners Dieren 2e en uitgeroeid!!
Het Twentekanaal is een druk bevaren kanaal met veel zwaardere commerciële schepen, waardoor er af en toe flink uitgeweken moest worden, wat de zeeverkenners van Scouting Dieren in hun voordeel hebben gebruikt. Ze eindigden uiteindelijk op de tweede plaats, met een vlet van Deventer op de eerste en derde plaats. Van de 9 gestarte teams hebben er ook slechts 3 de hele Beestentocht uitgeroeid. Een hele prestatie!
 
Al met al is er een weekend verstreken vol uitdagingen voor de oudere leden van Scouting Dieren!

Bron: Rheden Nieuws
Geplaatst op 24-10-2013

beestentocht 2013